Rok 2013 až 2014 – výstavba čtvrtého kurtu

Další důležitou etapou v historii tenisového klubu Lány byl rok 2014, ve kterém byl postaven čtvrtý kurt. Popis celé akce je níže, postup výstavbu lze i sledovat v nepravidelných krátkých zprávách publikovaných během výstavby. Všechny fotky a videa jsou umístěny v této galerii.

Rok 2013

První úvahy o výstavbě čtvrtého kurtu vznikly na základě diskuse o vytíženosti kurtů na jarní členské schůzi v roce 2013. Následně předseda klubu Petr Moravec zorganizoval v srpnu e-mailovou formou anketu členů – otázka zněla, zda má smysl pokusit se vybudovat nový tenisový kurt. Originál e-mailu s anketou, který vše „odstartoval“:

9.8.2013
Zdravim cleny TK Lany,
Tentokrat nemam zadne nove informace nebo novinky, ale spise dotaz/namet pro cleny ohledne pripadne vystavby dalsiho tenisoveho kurtu.
Tema vytizenosti kurtu bylo castecne diskutovano na letosni clenske schuzi, proto se tim zabyval i vybor TK a jako jedno z moznych reseni se naskyta moznost vybudovani ctvrteho kurtu.
Duvodu pro pripadnou vystavbu je samozrejme vic, napr fakt, ze casem budeme mit vice zavodnich druzstev a mistrovske zapasy by se potom hrali v sobotu i v nedeli. A pripadny dalsi kurt by vyrazne zkratil dobu zapasu. A stejne plati samozrejme i pro poradane turnaje, at uz deti nebo dospelych i veteranu. A zrejme bychom nasli i dalsi duvody – napr stale jsou novi zajemci o clenstvi v TK Lany.
Rozhodnout se stavet novy kurt je jedna vec a vlastni realizace druha (tedy hlavne mit pozemek a penize).
Co se tyka pozemku, tak tento problem nam “odpada”, protoze ve vlastnictvi TK Lany je i prostor pro novy kurt – v soucasnosti zalesnena plocha vedle kurtu c.1.
Penize na vystavbu v soucasnosti nemame, chteli bychom jit cestou zadosti o grant(y), ale pred touto zadosti jsme povazovali za nutne zjistit nazor clenu. Pri eventualni vystavbe bychom zvazovali rovnez pripravu pro instalaci osvetleni na novem kurtu a take event. pripravu pro zimni zastreseni nafukovaci halou (rovnez tato temata uz byla v minulosti diskutovana na clenskych schuzi).
Chtel bych vas tedy pozadat o nazor k vyse zminenemu.
Dekuji, za vybor TK
Petr

Reakce většiny členů na anketu byla nadšená – mnozí z nás už „stavěli halu“. Nicméně pro výbor tenisového klubu byl výsledek ankety jasným signálem začít se stavbou nového kurtu vážněji zabývat. Jelikož v roce 2013 už nepřipadalo z časových možností členů v úvahu, že by nový kurt vznikl stejným způsobem, jako tři existující kurty – tedy brigádnicky, tak bylo prvním logickým krokem oslovení několika firem, které se zabývají výstavbou kurtů na „klíč“.

Výchozí stav
Výchozí stav

Z předběžných nabídek a diskusí se zastupiteli jednotlivých firem vznikl hrubý plán prací rozdělený do dvou hlavních částí – přípravné práce, které zajišťuje tenisový klub, a vlastní výstavba kurtu, kterou zajišťuje příslušná firma. Předseda klubu Petr Moravec následně vytvořil v Excelu první verzi přehledu prací a odhadovaných částek. Po diskusi na schůzi výboru a drobných úpravách v přehledu prací byl k dispozici první hrubý odhad celkových finančních nákladů na výstavbu.

Koncem září 2013 výbor podal žádost o tři granty na částku 611 tisíc. Jedna žádost byla podána u MŠMT (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy), druhá u ČEZu v rámci jejich programu Oranžové hřiště a třetí na Středočeský krajský úřad. Vycházelo se při tom z předpokladu, že se bude i samotný tenisový klub podílet na nákladech. Ale hlavní částku bylo třeba získat odjinud, protože celkové odhadované náklady přesahovaly finanční možnosti klubu. Předseda klubu Petr Moravec překonal všechny administrativní úskalí podání obou žádostí a dále se jen čekalo na výsledky, přičemž se nedalo moc předpokládat, že nám nějaký grant vyjde. Tento názor potvrzovali i obchodní zastupitelé oslovených firem, kteří tvrdili, že budeme muset žádat opakovaně několik let za sebou.

Rok 2014

Přestože jsme si všichni mysleli, že šance na přidělení grantu je minimální, tak předseda klubu Petr Moravec překvapivě dostal pozvánku od MŠMT na školení ohledně využití grantů a následně dostal i vyrozumění o přidělení grantu. MŠMT nám sice nepřidělilo grant na částku, o kterou bylo požádáno, ale přesto i snížená částka dávala naději, že se kurt podaří postavit.

9.6. 2014 se tedy operativně schází výbor a je diskutován postup prací. Výsledkem je okamžité zahájení prací a to formou brigád (přípravné práce, zbourání kůlny a dílny, …). Vzhledem k tomu, že právě probíhala letní – tedy nejaktivnější část tenisového roku, tak bylo rozhodnuto, že se s kácením, jako s první velkou akcí celé výstavby, začne až koncem srpna po odehrání všech naplánovaných turnajů a skončení sportovních kempů. Před tímto důležitým krokem se ještě provedlo zpevnění zadní příjezdové cesty (k sauně), aby tam mohla projíždět těžká technika. Zpevnění se provedlo navezením opuky z ČLUZ a jejím následným rozhrnutím a uválcováním (pan Štros).

Vše bylo připraveno a 24.8. 2014 začalo vlastní kácení, které zajišťoval pan Husák se svou partou. Celou tuto náročnou akci se podařilo udělat za jeden den – u příjezdové cesty zbyla velká hromada větví na pozdější štěpkování a dřevo k odvozu. V červenci se stala ještě jedna významná událost a to, že na stavbu kurtu přispěla i obec Lány ze svého obecního rozpočtu. Dále bylo rozhodnuto, že vlastní stavbu kurtu bude realizovat firma Sibera System, která má se stavěním kurtů velké zkušenosti.

Nový kurt
„Nový kurt“

Další práce šly v rychlém sledu – brigádnicky byl proveden úklid větví, byl rozebrán plot, byly dočistěny kraje pozemku. Pan Knot se svým specializovaným strojem vytrhal všechny pařezy. Členové výboru se průběžně pravidelně setkávali a zpřesňovali postup prací a také se dořešil způsob umělého osvětlení kurtu, kde se nakonec jako nejvýhodnější řešení ukázalo použití „normálních sloupů“ běžně používaných pro osvětlení ulic. V polovině září pak proběhl krátký archeologický průzkum a proběhla skrývka ornice. Nyní bylo možné provést další přípravné práce – Josef Hložek položil nové trubky pro přívod vody a odpad a firma Elektromont Matějka, která byla vybrána pro výstavbu umělého osvětlení, připravila elektrické rozvody.

Až do této fáze vše probíhalo víceméně bez problémů, ale už při srovnávání terénu začaly první problémy se spodní vodou. Další problém se objevil při navážení štěrku, protože štěrku bylo málo a muselo se na něj čekat. Naštěstí se i díky časové rezervě vše podařilo překonat a pan Štros dokončil poslední fáze příprav před vlastní stavbou – na firmu Sibera System tedy čekala rovná vyštěrkovaná plocha.

Navážení štěrku
Navážení štěrku

Firma Sibera System nastoupila 30.9. 2014 a hned první den se opět projevily problémy se spodní vodou a musel se narychlo udělat příkop na odvodnění. Tím se problémy odstranily a pracovníci firmy Sibera System zahájili vlastní stavbu – navezli velké množství jemně mleté škváry, postavili plot a vypomohli firmě Elektromont Matějka se zabetonováním sloupů umělého osvětlení. Na škváru pak položili patentní vrstvu a 5.10. 2014 byla na nový kurt pohozena první lopata antuky. Potom už následovala jedna vrstva antuky za druhou za bohatého prolévání vodou. Nakonec byly nainstalovány čáry a sloupky a kurt byl předán k užívání.

První antuka
První antuka

Ještě před naplánovaným slavnostní otevřením kurtu se musely řešit další problémy s vodou – prudké deště způsobily, že z bývalého kurtu 1 (nyní je označen jako kurt 2), stékal z výšky proud vody na nový kurt a vymlel tam poměrně velké díry. Naštěstí se problém podařilo poměrně rychle vyřešit a díry opravit.

Hotový kurt
Hotový kurt

25.10.2014 proběhlo slavnostní otevření kurtu. Po proslovu předsedy klubu Petra Moravce a přípitku zahrál první míče předseda klubu Petr Moravec se starostou Lán Karlem Skleničkou. Poté ve hře pokračovali nejmladší hráči a další členové klubu.
Po slavnostním otevření kurtu se ještě brigádnicky upravovalo okolí nového kurtu – hlavní práce (drenáž, hrubé srovnání terénu, …) byly dokončeny ještě na podzim v roce 2014, další drobné práce byly ponechány společně s finálním dokončením a zapojením umělého osvětlení na rok 2015.

Slavnostní otevření
Slavnostní otevření

Přehled odpracovaných hodin za rok 2014
Přehled všech příspěvků za rok 2014

1 komentář u „Rok 2013 až 2014 – výstavba čtvrtého kurtu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *